İnşaat Mühendisliği Bölümü Hakkında

SIRNAK ÜNİVERSİTESİ

Mühendislik Fakültesi

İnşaat Mühendisliği Bölümü

Şırnak Üniversitesi Mühendislik Fakültesinde İnşaat Mühendisliği Bölümü 2009 yılında kuruldu. Bu kuruluş tarihinden yaklaşık 4 yıl sonra Haziran 2014 tarihinde ilk mezunlarını verecektir. Üniversitenin başlangıç yıllarında öğretim özellikle görevli seçkin bir öğretim üyesi kadrosunca yürütülmüştür. Ayrıca oldukça fazla sayıda akademik eleman da bu kadro tarafından yetiştirilmektedir. Bunun üniversitemizin ve İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün başarılarla dolu geçmişindeki etkisi çok büyük olmuştur. İnşaat Mühendisliği Bölümü günümüzde ülkemizdeki seçkin yerini almıştır. İnşaat Mühendisliği Bölümümüzde halen 1 profesör, 1 doçent, 2 yardımcı doçent, 5 araştırma görevlisi görev yapmaktadır. Bunun yanında yüksek lisans ve doktora çalışmaları ile diğer üniversitelerde de akademik elemanlar yetiştirilmektedir. Bölümümüzde ülkemizin çeşitli çevre ve mühendislik problemleri ile ilgili çok çeşitli araştırma ve incelemeler yapılmaktadır.

İnşaat mühendisliğinin faaliyet alanları

İnşaat mühendisliği, malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getiren, yapıların plan, proje, yapım ve denetlenmesiyle uğraşan temel mühendislik dalıdır. Medeniyetin temel taşlarını projelendiren ve uygulayan Mühendislik türüdür. Mühendisliğin anası kabul edilir. İngilizcesi "Civil Engineering" olup, "Medeniyet Mühendisliği" olarak tanımlanmaktadır.

  • Alt yapılar; köprü, karayolu, tünel, demiryolu, havaalanı, liman.
  • Su temini ve dağıtımı, kanalizasyon ağı, su iletim hatları.
  • Elektrik enerjisi üretimi, sulama ve doğal afetlerden korunmak için baraj ve gölet inşaatı
  • Yapıların temel projelendirmesi, zemin yapıları
  • Yapıların projelendirmesi, yapılarda hasar analizi, onarım ve güçlendirme.
  • Yapıların denetlenmesi

İnşaat mühendisleri, yapıların taşıyıcı sistemine ait hesaplamaları yapar (statik hesap). Bu hesaplamalara göre aks aralığı, kullanılacak malzemeye göre kolon, kiriş ölçü ve boyutları ile (betonarme ise) donatı yoğunluğu, (çelik yapı ise) profil tipi seçilir. Projeler, ölçeklere göre uygun uzunluk birimleri kullanılarak çizilir.

Sanılanın aksine inşaat mühendisleri, mekanların iç ve dış görünüşü ile hacimleri tasarlamazlar, bu işler mimarlar tarafından yapılır. Taşıyıcı sistemi ilgilendiren tasarımlar mimar ve mühendis arasında birkaç kez gidip gelerek tamamlanır. Endüstri devrimi öncesi mimarlıkla birlikle yapılan meslek gelişen teknoloji ve hesaplamalarla mühendislik ve mimar olarak ayrılmıştır. Bir mimarın yapının taşıyıcı sistemi hakkında hiçbir sorumluluğu yoktur. Ancak yapıyı projelendiren mühendis tüm sorumlulukları üzerine almış kabul edilir.
Ülkemizde, Belediyeden bir projenin onay alabilmesi için lisanslı bir İnşaat Mühendisi tarafından yapıldığını belirten imzayı taşıması gerekir. Son yıllarda ülkemizde uygulamaya geçen "Yapı Denetim Yönetmeliği" sayesinde her tür yapı inşaası eskiye nazaran daha sıkı bir biçimde denetlenmekte, özellikle yapının imal aşamasında yapılan yanlışlıklar ve hatalar önlenmektedir. Yeni mezun olan İnşaat Mühendislilerinin bir kısmı yapı denetim şirketlerinde iş bulmaktadır.

İnşaat Mühendisliğinin Ana Bilim Dalları

Mekanik Mühendisliği

Mekanik, cisimlerin hareketleri ve kuvvetler bilimi olarak tarif edilebilir. Mekanik hareket olaylarını sınıflandırır ve buna tekabül eden kuvvet kanunlarını kurma problemiyle ilgilenir. Mekanik iki ana kola ayrılır. Birincisi rijit olmayan cisimlerin mekaniğidir ki bu, elastik cisimlerin mekaniği (elastisite ve mukavemet) ve sıvı, gaz şeklindeki cisimlerin mekaniği (hidromekanik ve aeromekanik) diye iki ana başlıkta incelenir. İkincisi ise rijit cisimlerin mekaniğidir. Bu da Statik, kinematik ve dinamik diye üç ana başlıkta incelenir.

Yapı Mühendisliği

Yapı mühendisliğinin amacı, yapıları belirli bir güvenlik, yeterli bir rijitlik ve en ekonomik olarak boyutlandırmaktır. Yapı mühendisliğinin ilgi alanları yapıların statik modellemesini yapmak, statik analizini çıkarmaktır. Burada amaç oluşan kuvvet ve gerilmelerin en doğru şekilde hesaplanmasıdır.
Yapı mühendisi, yapıları zati yük altında ve deprem yükleri altında inceler ve her iki duruma göre en elverişsiz yüklemeleri belirler. Bu yüklemelerden oluşan gerilme ve kuvvetleri hesaplar.

Jeoteknik Mühendisliği

Jeoteknik mühendisi zemin durumunu belirler ve zeminin statik analizini yapar. Zeminin kondüsyon ve mukavemet özelliklerini inceler. Çeşitli zemin çeşitlerinin (kayaçlar, mineraller vb.) dinamik ve mekanik özelliklerini belirler. Temeller, yeraltı yapıları, derin kazılar, şev stabilitesi gibi mühendislik problemlerine çözümler getirir.

Ulaştırma Mühendisliği

Ulaştırma mühendisi, insan ve taşınacak malların ulaşımında, ulaşım yollarının (karayolu, demiryolu, havaalanı) dizaynını tasarlar. Trafik mühendisi; yolların, otoyolların, tren yollarının, kavşakların kapasite analizi ve trafik planlamasını yapar.

Hidrolik Mühendisliği

Hidrolik mühendisi, su yollarının ve su yapılarının inşaati ile ilgilenir. Savakların, barajların, su borularının, kanalların, galerilerin statik ve dinamik analizlerini yapar.

İnşaat Mühendisliğinin Laboratuvarları

Yapı Laboratuvarı

Mekanik Laboratuvarı

Ulaşım Laboratuvarı

Yapı Malzemesi Laboratuvarı

Zemin Mekaniği Laboratuvarı

İnşaat Mühendisliğinin Araştırma Konuları

Yapı Statiği

Yapı Dinamiği

Yapıların Stabilitesi

Kusurlu Yapıların Analizi

Yığma Yapılar

Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı

Betonarme ve Yığma Binaların Deprem Güvenliğinin Belirlenmesi

Betonarme ve Yığma Binaların Yapım Esasları

Heyelanlar

Su Yapıları

Hidrolik

Zemin

Temel Mühendisliği

Barajların Güvenliği

Dolu Savaklar

Mühendislikte İstatistik Uygulamaları

Hidrolojik Analiz ve Tasarım

 

3.07.2014 |  Mühendislik Fakültesi